Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Transzdiszciplináris megközelítéssel, több szinten (mikro-, mezo-, makro) igyekszik megoldásokat kínálni az ember és természeti környezet egészségét támogatóétkezési szokások kialakításához.

A PLAN’EAT 9 ‘Living Lab’-ből és egy brüsszeli ‘Policy Lab’-ből álló, egész EU-ra kiterjedő hálózatban együttműködve hoz létre adatokat és dolgoz ki javaslatokat. A 9 európai ‘Living Lab’ az európai társadalom eltérő csoportjaira összpontosít: életkor, kultúra, egészségi állapot és társadalmi-gazdasági helyzet szerint. A projekt négy fő lépést foglal magában, amelyek egymásra épülnek:

  • A 9 európai régió 9 különböző célcsoportjának táplálkozási szokásainak és élelmezési környezetének feltérképzése.
  • A táplálkozási magatartást makro- (élelmezésirendszer), mezo- (élelmezési környezet) és mikro- (egyén) szinten befolyásoló tényezők és mozgatórugók mélyreható vizsgálata.
  • True Cost Accounting módszertan és adatbázis létrehozása, amely bemutatja a jelenlegi és jövőbeli emberi táplálkozás gazdasági, társadalmi, egészségügyi, és környezeti hatásait, beleértve a hatások közötti szinergiákat és ellentmondásokat is.
  • Szakpolitikai ajánlások, javaslatcsomagok kidolgozása az élelmiszerlánc érintettjeinek bevonásával;  a termelőkkel, a fogyasztókkal, az élelmiszeripar szereplőivel, a kiskereskedőkkel, az élelmiszer-szolgáltatókkal és a politikai döntéshozókkal együttműködve. A javaslatcsomag célja, hogy olyan nemzetközi és helyi élelmezéspolitikai ajánlásokat fogalmazzon meg; amelyek hozzájárulnak egy környezeti szempontonból kevésbé kizsákmányoló élelmiszeripari környezet megteremtéséhez és egészséges étkezési szokások kialakításához az európai lakosság körében.

A PLAN’EAT célkitűzése, hogy 2032-re 58 500 fogyasztó térjen át egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozási mintákra, 20%-kal csökkenjen az idő előtti halálozás, valamint 23%-kal az üvegházhatású gázok kibocsátása a helyi élelmiszer-ellátási láncokban.

A PLAN’EAT projektet az EU Horizon Europe programja támogatja, 24 partner együttműködésében valósul meg 2022. szeptember és 2026. között.

Projektek

Összes megtekintése »

Innovatív megoldások a biodiverzitásért és a méltányosságért

Társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok átalakítása a biodiverzitás és a társadalmi méltányosság támogatására.

Bővebben...

Adatalapú döntések az egészséges táplálkozásért

MI alapú, digitális alkalmazások fejlesztése segíti egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozási szokások kialakítását.

Bővebben...

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...